top of page
צורות גרפיות1.png

כָּל מַחֲנוֹת כְּרוּבָיו

צורות גרפיות1.png

הפיוט הזה מושר בעיקר במערב אלג'יריה והוא נאמר כ"רשות", כלומר מעין הקדמה ובקשה לפני תפילת ערבית של יום טוב, לכן הבית האחרון מסיים במילים "ומשרתיו בברכי נפשי את ה'", כלומר לפני אמירת "ברכו את ה' המבורך".

פס הפרדה.png

כָּל מַחֲנוֹת כְּרוּבָיו      בָּרְכוּ אֵל וְלִשְׁמוֹ

הוֹדוּ בְסוֹד אֲהוּבָיו     כָּל עֶצֶם לְעַצְמוֹ

נוֹרָא בְכָל סְבִיבָיו       אִישׁ לוֹ מִמְּקוֹמוֹ

אֶשְׁתַּחֲוֶה בְשָׁפְכִי       שִׂיחִי תַחֲנוּנַי

וּמְשָׁרְתָיו בְּבָרְכִי        נַפְשִׁי אֶת יְהֹוָה.

כל מחנות כרוביו – מלאכי שמיים. ברכו אל ולשמו – ע"פ הפס' "שִׁירוּ לַיהוָה בָּרֲכוּ שְׁמוֹ" (תהלים צו,ב).
הודו בסוד אהוביו – הכוונה לתפילת הודיה בסוד, כלומר בחבורה של אהובי האל (השוו למשל – "בְּסוֹד יְשָרִים וְעֵדָה"; תה' קיא,א). כל עצם לעצמו – כל אחד ואחד. הביטוי לקוח מיחזקאל לז, ז, שם במשמעות אחרת.
נורא בכל סביביו – האל "נורא", כלומר משרה מסביבו יראה. שני הבתים מושפעים ללא ספק מלשון משורר תהלים "אֵל נַעֲרָץ בְּסוֹד-קְדֹשִים רַבָּה וְנוֹרָא עַל-כָּל-סְבִיבָיו" (פט,ח). איש לו ממקומו – על-פי הפס' "וְיִשְׁתַּחֲווּ-לוֹ אִישׁ מִמְּקוֹמוֹ כֹּל אִיֵּי הַגּוֹיִם" (צפניה ב,יא).
אשתחוה בשפכי שיחי תחנוני – כאן באה לידי ביטוי תחושת הקטנות של המשורר, שגם על מנת להתפלל לאלוהיו הוא צריך הכנה מוקדמת, ממש כפי שאומר משורר תהלים "וַאֲנִי בְּרֹב חַסְדְּךָ אָבוֹא בֵיתֶךָ אֶשְׁתַּחֲוֶה אֶל-הֵיכַל-קָדְשְׁךָ בְּיִרְאָתֶךָ" (ה,ח).
ומשרתיו בברכי נפשי – גם כאן יש השפעה מתהלים "בָּרֲכוּ יְהוָה כָּל-צְבָאָיו מְשָׁרְתָיו עֹשֵׂי רְצוֹנוֹ" (קג,כא). וכמובן בית זה מתקשר גם למזמור קד, הנאמר בתפילת ערבית של ראש חודש.

פס הפרדה.png

אלג'יריה, סוכות, , פסח, שבועות

bottom of page